foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
foto5

ЛИНКОВИ

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЕКСКУРЗИЈА СЕДМИХ РАЗРЕДА - A HETEDIKESEK OSZTÁLYKIRÁNDULÁSA

 Стазама историје, писмености и духовног наслеђа

ČESMA 9 JUGOVIĆA 1

46 ученика седмих разреда су 15. и 16. октобра путовали на дводневну екскурзију у пратњи одељењских старешина, стручног водича и лекара. Лепо време обећавало је и лепо дружење. Прва дестинација је била Бања Ковиљача, зелена оаза предивних паркова којој је јесења краљица уденула у крошње жуте, бакарне и наранџасте цветове. Ученици су уживали у шетњи, а настале су и прве фотографије.

БАЊА КОВИЉАЧА

Пут је веселу дружину водио у Тршић, родно место Вука Стефановића Караџића, реформатора језика и писма. Вајат у којем је Вук рођен сведочи о животу и времену када се другачије живело. Живописна природа, бистри потоци и накривљне воденице вратили су  нас у прошлост, а његове мудре изреке исписане поред пута подсетиле на овог великог човека који је од заборава сачувао наше народно стваралаштво.

ТРШИЋ

Следећа дестинација је био Манастир Троноша, подигнут у 13. веку у којем се школовао Вук Стефановић Караџић 1797. године. Као ктитор манастира спомиње се Каталина Немањић, жена краља Драгутина. Капела Св. Пантелејмона са чесмом девет Југовића се налази испред порте манастира коју су по легенди саградили Југ Богдан и деветоро  браће Југовића пред полазак у Косовски бој. Змајевци су се освежили водом са чесме српских јунака који су својом храброшћу положили темеље будућности и слободе у којој данас живимо.

МАНАСТИР ТРОНОША

Стазе историје су нас одвеле на поприште једне од најважнијих битака у 1. светском рату – Текериш, место где се 1914. године одиграла пресудна битка са Аустроугарском. Посетили смо и музеј посвећен Церској бици, као и споменике српских војвода Живојина Мишића, Радомира Путника, Степе Степановића и Петра Бојовића. Змајевци су у тишини и са поштовање саслушали сјајно приповедање кустоса Музеја и наградили је великим аплаузом.

ТЕКЕРИШ

Након веома садржајног дана упутили смо се ка Крупњу, малом градићу Мачванског округа. Након смештаја у ,,Спа Гранд хотел“  уследила је вечера, а затим и диско вече. Следећег јутра, након доручка, група дечака је уживала у играма у базену са наставником Синишом, а девојчице су отишле са наставницама у обилазак Крупња. Будући да је у непосредној близини хотела био вашар упознали смо се са мирисима, укусима и старим занатима из мачванског краја. Хотел смо напустили после ручка и упутили се ка наредној дестинацији – Ваљеву, у којем смо посетили Народни музеј уз разгледање богате збирке посвећен развоју друштва од прапостојбине до 2. светског рата. У непосредној близини музеја налази се и Муселимов конак у којем су 1804. године заточени и погубљени српски кнезови Илија Бирчанин и Алекса Ненадовић.

КРУПАЊ

НАРОДНИ МУЗЕЈ ВАЉЕВО

МУСЕЛИМОВ КОНАК

Ваљево смо напустили препуни утисака, а пут нас је одвео у Бранковину, где се налази гробно место наше велике песникиње Десанке Максимовић. Обишли смо и стару школу из 1830. године коју је подигао прота Матеја Ненадовић. Део комплекса сачињавају вајат и црква – маузолеј породице Ненадовић. Ученици су имали јединствену прилику да седе на скамијама у старој школи, магарећој клупи, али највеће одушевљење је изазвао прибор за писање гушчјим пером и мастилом. Музеј посвећен Десанки био је прилика да се подсетимо значајних датума из њене биографије, као и поетског стваралаштва које је непресушно.

БРАНКОВИНА

При повратку у Суботицу посетили смо манастир Каона, од чијег велелепног здања и окружења застаје дах. Према народном предању манастир је задужбина Иконије, сестре Милоша Обилића. Постоји веровање да је на месту данашњег манастира постојала црква још у другој половини 11. века. Садашња манастирска црква посвећена је Светом Архангелу Михаилу. Змајевци су уживали у предивним пределима, и по мишљењу и ученика и наставника представља најлепше место које смо посетили током дводневне екскурзије.

МАНАСТИР КАОНА

Ово предивно путовање је испунило сва наша очекивања. Били смо поносни што су наши ученици показали културу, поштовање према старијима и  пажњу током излагања о важним догађајима и личностима из наше историје. Оно што ћемо сигурно заувек сачувати у сећању је лепо дружење. Наша сазнања о славној прошлости су богатија. Путовања чине живот лепшим и садржајнијим. Ово је била јединствена прилика да се подсетимо колико је Србија лепа и богата земља, земља вредних људи и прекрасних предела.

GRUPNA

 

A hetedik osztályos tanulók kétnapos osztálykiránduláson vettek részt 2022. október 15-én és 16-án. A kirándulás útvonala: Banja Koviljača, Tršić, Tronoše, Tekeriš, Krupanj, Valjevo, Brankovina, Kaona. 

      Sétáltunk a Banja Koviljača-i fürdő parkjában, ahol különleges fafajtákat és virágokat láttunk. Tršićen Vuk Stefanović Karadžić emlékházát néztük meg, 
Megismertük a Tronoša kolostor történetét, a Szent Panteleimon kápolnát a kilenc Jugović-testvér kútjával. A csodálatos természet, a hegyoldalban az őszi színekben pompázó, fényben csillogó fák, a csobogó, tiszta, átlátszó vizű patakok látványa mindenkit elvarázsolt.
A Tekeriši emlékműnél a céri csatára emlékeztünk. Szálláshelyünk Krupanjban volt, a 3 csillagos Spa hotel Grandban. A második nap, délelőtt rekreációs programokban vettünk részt: úszhattunk a szálloda medencéjében, labdáztunk a sportpályán, megnéztük a várost, a vásár érdekes árukínálatát. Valjevón megismertük a Nemzeti Múzeumot. Brankovinán Desanka Maksimovic költőnő emlékének adóztunk. Megnéztük a régi iskolát. A csodás Kaona kolostor megtekintésével, a természet szépségeiben gyönyörködve kirándulásunk programjának végéhez értün
 
  ОДЕЉЕЊСКЕ СТАРЕШИНЕ - OSZTÁLYFÖNÖKÖK
  ( СИНИША, АЛЕКСАНДРА, MÁRIA, КАТАЛИН)
РАЗРЕДНЕ СТАРЕШИНЕ

Copyright 2024  ОШ "Јован Јовановић Змај" Суботица