foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
foto5

ЛИНКОВИ

ОГЛАСНА ТАБЛА

КАД ЗОРА “ЗМАЈЕМ” ТОПЛИНОМ ЗАБЛИСТА

Ученици Основне школе  “Јован Јовановић Змај” на прелеп начин прославили  90.рођендан своје учитељице Зоре Томашев:

 

Основна школа “Јован Јовановић Змај” у Суботици одвајкада је словила за једну од најугледнијих образовних институција на нашим просторима у којој су прва слова стицали, прве речи срицали, рачунали, цртали, певали, расли, вежбали и играјући се - животу се учили многи, тада “мали људи које ми зовемо деца” да би стасали у угледне грађане који с поносом истичу име своје школе, а оно се по правилу везује за прву учитељицу.

Ма колико се времена мењају, неке ствари су непролазне и ванвременске. Ма колико дете било мало, не можете га натерати да заволи учитељицу, ако она не пронађе пут до његовог срца. А кад га пронађе - траје, сија, блиста и у том маленом срцу заувек велика остаје. Остаје управо онаква  каква  је била док су је те широм отворене дечије окице гледале са помало страха, помало треме, помало суза, али и пуно радости, нежности и топлине и доживљавале као другу, “школску маму” коју можеш све да питаш, којој можеш и тајну да повериш и за коју знаш да те воли, чак ако те понекад прекори или изгрди. Учитељ који у томе успе може рећи да је испунио своју мисију. И зато је Љубав друго име за Учитељицу и обе се речи пишу великим словом.

Да одрасли, честити људи, не заборављају ко их је таквима учинио показали су ових дана некадашњи ученици Основне школе “Јован Јовановић Змај” који су са поносом и пуна срца, на јединствен начин прославили 90.рођендан своје учитељице Зоре Томашев. Поред једносатног филма који је за ову прилику снимљен учитељици Зори у част, овај запис представља јединствен траг у времену, у ком се, у преплетеним покретним сликама, првих заједничких школских дана наизменично сећају и учитељица и ученици – искрено, са пуно сете и топлине.  

Радост и изненађење је за учитељицу било још веће кад је видела да су се у школским клупама тог дана нашли њени бивши ученици као представници скоро свих генерација којима је током дуге педагошке каријере предавала. Неки од њих су данас људи у најбољим годинама, чија су деца такође похађала ову школу или су управо њен део. У срцима ових људи учитељица Зора је заувек оставила неизбрисив траг као ПРВА учитељица, а зна се: ”само се прва најдуже памти”.

Учитељица Зора Томашев и њени бивши ученици, ђаци Основне школе “Јован Јовановић Змај” само су један траг светлости којим ова школа деценијама греје, промовише и успесима плени све оне који умеју да цене и препознају труд и који виде и верују да је у знању моћ.  

Зора Томашев део је генерације изузетних учитеља Основне школе “Јован Јовановић  Змај”. Својевремено је награђена свим највишим признањима која су се у земљи додељивала  за постигнуте запажене резултате у професионалном педагошком раду. У овој школи се одувек водила пажљива кадровска политика, коју су родитељи препознали, а ученици успесима овенчали и овековечили.

Можда се зато током недавног обележавања  90. рођендана учитељице Зоре Томашев, у ваздуху прелепе, модерне школске учионице, ваздуху препуном радости, сете, успомена и среће, на моменте могло снажно осетити како то изгледа кад “Змајем” зарја заблиста.

А зарја је први и последњи сунчев зрак…онај најлепши који има дан.

Као што је и Учитељица најлепши украс на почетку сваког школовња, које  кроз Живот вечито траје - сија и боју му даје.

Да погледате филм – клик на линк:

КАД ЗОРА " ЗМАЈЕМ" ТОПЛИНОМ ЗАБЛИСТА

         ZORA1      ЗОРА5

                    IMG 20230221 065927

Copyright 2023  ОШ "Јован Јовановић Змај" Суботица