foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
foto5

ЛИНКОВИ

ОГЛАСНА ТАБЛА

ДАН ТАЛЕНТОВАНИХ УЧЕНИКА У НАШОЈ ШКОЛИ - A TEHETSÉGES DIÁKOK NAPJA ISKOLÁNKBAN

У петак, 31. марта, у школској библиотеци Основне школе ,,Јован Јовановић Змај“, одржана је промоција талентованих ученика за школску 2022 / 2023. годину. Циљ манифестације је да промовишемо и препознамо таленте које поседују наши ученици,  који често остану неоткривени. Таленат сам по себи захтева много труда, рада, одрицања и ангажмана целе породице, али су плодови успеха самим тим дражи и вреднији.

Почетком недеље је на централном ходнику школе уприличена изложба са биографијама и успесима талентованих ученика, путем које су и остали Змајевци били упознати чиме се њихови другари баве у слободно време.

Ове школске године своје таленте представили су:Милутин Раца, Теодора Мартиновић, Акош Бажо, Сара Сивић, Ива Миладиновић и Алекса Фаћол.

Присутну публику је поздравила директорка школе Клаудиа Губић Шелкен, и истакла значај ове лепе манифестације која се већ трећ пут одржава у нашој  школи. Разговор са ученицима водиле су др Маргарета Башарагин, наставница немачког језика и Гордана Бурнаћ, наставница географије.

Милутин Раца, ученик је 7.б разреда, а већ је постигао велике успехе у области природних наука. Прошле школске године је учествовао на два Републичка такмичњења, и то из физике и математике, на којем је освојио 2. место. Ове школске године се пласирао на четири Републичка такмичења: из математике, физике, информатике и хемије. Мотив је, како је Милутин истакао, пре свега начин да покаже своја знања иза којих стоји велики труд, рад и одрицање. Волео би да упише природни смер у Гимназији ,,Светозар Марковић“, а поред подршке наставника, другара  и професора у школи ,,Гаус“, чији је вишегодишњи члан, велика подршка  му је и његова мајка која га прати и бодри на свим такмичењима.

Теодора Мартиновић је ученица осмог разреда и пет и по година успешно игра фолклор. Идеју је добила од баке и никада није зажалила због те своје одлуке, јер је захваљујући фолклору стекла много нових пријатеља и посетила лепа места попут Чачка и Охрида. Заједно са својим другарицама из КУД,,Младост“ које су дошле да је подрже, извеле су Мађарске народне игре, а публика је уживала у Теодориним вештим и елегантним корацима. Волела би да се још девојчица и дечака учлане у фолклорна друштва, јер их то чини здравијим, друштвенијим и успешнијим.

Акош Бажо је ученик 8.ц разреда, а његове велике љубави су физика и математика. Захваљујући труду који улаже постигао је запажене резултате на Окружном такмичењу из физике. У раду га подржавају његови другари, наставници и породица која се радује сваком његовом успеху. У слободно време бави се фолклором који тренира од малих ногу.

Ученице 7. д одељења -  Сара Сивић и Ива Миладиновић су младе фудбалске наде, не само наше школе, већ и града, будући да је Ива и члан репрезентације Србије, а чак дванаест пута је проглашавана за најбољу играчицу турнира. Обе тренирају у Женском фудбалском клубу ,,Спартак“, и то пет пута недељно, а викендом су на утакмицама, али ипак успевају да ускладе и школске обавезе. Обе имају своје узоре и волеле би да буду попут њих, а у плану су им и неки страни успешни клубови у којима би волеле да играју. Друже се и  путују, а велику подршку имају од њихових наставника и другара.

На крају је свој таленат са публиком поделио и Алекса Фаћол, ученик 7.б разреда који свира клавир већ седам година и постиже бројне резултате. На такмичењу у Мађарској се између 400 учесника пласирао међу двадесет најуспешнијих што га сврстава у музичке младе наде. Потиче из музичке породице у којој  се деда бавио музиком, који је таленат пренео на сина, а затим и на унука. Истакао је да пред наступ  има позитивну трему, али када засвира и отплови у тај чаробни свет нота она нестане. Омиљени композитор му је Моцарт, а  представио се Етидом бр. 5, Антониа Игнациуса де Орељане и одушевио све присутне.

IMG 20230331 180657 edit 289630113179045IMG 20230331 175601 edit 289719737224323 1

Публика је уживала све време и све ученике наградила великим аплаузом. Разговор је текао спонтано и протекао је у предивној атмосфери. Нашим талентованим ученицима желимо много успеха у даљем раду, и да једног дана буду промотери не само наше школе, већ и града Суботице, а поштованој публици се срдачно захваљујемо што су својим присуством подржали Змајеве младе наде.

 

Intézményünkben, a Jovan Jovanović Zmaj  Általános Iskola könyvtárában 2023. március 31-én, pénteken tartottuk Iskolánk fiatal reménységei elnevezésű rendezvényünket. Célunk a  tudomány, a művészetek és a sport területén tehetséges tanulóink bemutatkozása, diákjaink tehetségének népszerűsítése, elismerése. A tehetség kibontakoztatásához sok  munkára, áldozatra, az egész család támogatására van szükség, ezért a siker is értékesebb. 
 
A hét elején iskolánk első emeleti folyosóján megrendeztük  a tehetséges tanulóink életrajzát és eredményeit bemutató kiállítást, amelynek segítségével  mindenki megismerte, mivel foglalkoznak ők a szabadidejükben.
 
Ebben a tanévben Milutin Raca, Teodora Martinović, Bazsó Ákos, Sara Sivić, Iva Miladinović és Aleksa Faćol mutatta be tehetségét.
 
A jelenlévőket  Gubić Šelken Claudia, az iskola igazgatónője köszöntötte, és hangsúlyozta ennek a szép eseménynek a fontosságát, amelyet immár harmadik alkalommal rendeznek meg iskolánkban. A diákokkal folytatott beszélgetést dr. Basaragin Margareta, némettanárnő, valamint Burnać Gordana, földrajz szakos tanárnő vezette.
 
Milutin Raca 7. osztályos tanuló a természettudományok területén ért el szép sikereket. Az elmúlt tanévben két országos versenyen vett részt, fizikából és matematikából, amelyeken 2. helyezést ért el. Ebben a tanévben négy országos versenyen vesz részt: matematikából, fizikából, informatikából és kémiából. Milutin rámutatott, hogy mindenekelőtt tudásának bemutatása motiválja, amelyet nagy munkával ér el.  Szeretne beiratkozni a Svetozar Marković Gimnázium természettudományi szakára.  Évek óta a Gauss Matematikai Iskola diákja. Támogatják tanárai, barátai és édesanyja.
 
Teodora Martinović nyolcadik osztályos tanuló öt és fél éve sikeres néptáncos. Az ötletet a nagymamájától kapta, soha nem bánta meg döntését, mert a folklórnak köszönhetően sok új barátot szerzett, és olyan gyönyörű helyekre jutott el, mint Čačak és Ohrid. A Mladost Egyesülettel magyar néptáncot adtak elő. A közönségnek tetszett Teodóra művészi, elegáns produkciója. Szeretné, ha több lány és fiú csatlakozna a folklór egyesületekhez, mert így egészségesebbek és sikeresebbek lesznek.
 
Bazsó Ákos 8.c osztályos tanuló legjobban a fizikát és a matematikát szereti. Erőfeszítéseinek köszönhetően minden évben figyelemre méltó eredményeket ért el a körzeti fizikaversenyen. Munkájában barátai, tanárai és családja támogatják, akik örömmel várják sikereit. Szabadidejében kisgyermekkora óta  folklórral foglalkozik.
 
A 7.d osztályos tanulók, Sara Sivić és Iva Miladinović nem csak iskolánk, hanem a város fiatal futball reménységei is, hiszen Iva a szerb válogatott tagja, és tizenkétszer a verseny legjobb játékosának választották. Mindketten a Spartak női labdarúgó klubban edzenek, heti öt alkalommal, hétvégén pedig mérkőzésekre járnak, de eleget tesznek iskolai kötelezettségeiknek is. Mindkettőjüknek vannak a példaképei, és szívesen játszanának külföldi klubokban. Barátkoznak, utaznak, tanáraiktól és társaiktól nagy támogatást kapnak.
 
Végül Aleksa Faćol 7.b osztályos tanuló mutatta meg tehetségét a közönségnek, aki hét éve sikeresen zongorázik. Számos eredményt ért el: Magyarországon 400 versenyző közül a húsz legeredményesebb fiatal zenei reménység közé sorolták. Zenész családból származik, nagyapja zenével foglalkozott, aki ezt a tehetséget fiának, majd unokájának is továbbadta. Aleksa kiemelte, hogy az előadás előtt kicsit lámpalázas, de amikor játszik, ez eltűnik a zene varázslatos világában. Kedvenc zeneszerzője Mozart. Előadásával most is minden jelenlevőt megörvendeztetett.
 
A közönség tagjainak tetszett a rendezvényünk, minden diákot nagy tapssal jutalmaztak. A beszélgetés csodálatos légkörben zajlott. Sok sikert kívánunk tehetséges tanulóinknak a további munkájukhoz! Kívánjuk, hogy ne csak iskolánknak, hanem majd Szabadka városának is népszerűsítői legyenek! Tisztelt közönségünknek szívből köszönjük, hogy jelenlétükkel támogatták Zmaj ifjú reménységeit.

Copyright 2024  ОШ "Јован Јовановић Змај" Суботица